Burn-out vs bore-out

Je werk kost je steeds meer energie, en je vraagt je af waarom. Je voelt je moe, futloos, of simpelweg niet meer gemotiveerd. Herkenbaar? Verschijnselen zoals burn-out en bore-out zijn signalen dat er iets niet klopt in de balans tussen jouw persoonlijke talenten en de eisen van je werk. 

De kerntalentenmethode helpt je inzicht te krijgen: wat geeft je energie, en wat kost je energie? 

• sterke kerntalenten: taken die hierbij passen, geven je energie en gaan je moeiteloos af. Dit is waar je van opleeft.
• halve kerntalenten: taken die energieneutraal zijn. Ze zijn prima te doen, maar leveren geen bijzondere voldoening op.
• kleine kerntalenten: taken die je veel energie kosten en weinig plezier opleveren. Deze zou je het liefst vermijden.

Hoe beter je werk aansluit bij je sterke kerntalenten, hoe groter de kans dat je fluitend door je dag gaat. Maar wat als dat niet zo is?

Het verhaal van Marijn

Marijn, 35 jaar en werkzaam in de IT, is een goed voorbeeld van iemand met een bore-out. Op papier leek alles in orde: hij deed zijn werk goed en voldeed aan alle verwachtingen. Toch voelde Marijn zich vaak uitgeblust. Hij kwam moe thuis, had nergens zin in en zijn motivatie zakte weg.

Tijdens een sessie met de kerntalentenmethode kwamen twee sterke kerntalenten van Marijn aan het licht, die totaal niet tot hun recht kwamen:

• teamplay: Marijn bloeit op als hij samen met anderen aan een doel kan werken. Maar zijn werk was vooral solistisch. Hij zat hele dagen achter zijn laptop, zonder écht contact met collega’s.
• nuttige creativiteit: Marijn houdt ervan om met zijn handen bezig te zijn en iets te maken dat tastbaar en nuttig is. Maar in de IT speelt alles zich af op een scherm, en dat tastbare aspect miste hij enorm.

Marijns werk sloot niet aan bij deze kerntalenten. Het gevolg? Hij voelde zich onderbenut, verveeld en steeds minder verbonden met wat hij deed. Dit is precies wat een bore-out kenmerkt.

Marijn besefte dat er iets moest veranderen. Hij pakte het probleem op twee fronten aan:
Hij ging met zijn leidinggevende in gesprek en kreeg de kans om mee te doen aan teamprojecten. Hij doet mee aan brainstormsessies en zoekt vaker de samenwerking met collega's op. Dit geeft hem weer het gevoel dat hij ergens deel van uitmaakt.

Zijn werk bood hem niet de ruimte om hands-on bezig te zijn en daarom besloot Marijn zijn oude hobby weer op te pakken: repareren. Hij meldde zich als vrijwilliger bij een Repair-café, waar hij nu praktische problemen oplost en snel resultaat zag van zien werk ziet. Bovendien ontmoet hij daar nieuwe mensen, wat hem extra energie geeft.

Of je nu tegen een burn-out of bore-out aanloopt, de eerste stap is altijd meer inzicht krijgen in jezelf. De kerntalentenmethode helpt je om te begrijpen wat je energie geeft en wat je juist uitput. Daarna kun je gericht stappen ondernemen:

• Bij burn-out: Kijk welke taken je veel energie kosten (meestal kleine kerntalenten) en probeer deze te beperken. Richt je op activiteiten die je sterke kerntalenten aanspreken.

• Bij bore-out: Zoek naar manieren om je sterke kerntalenten meer in te zetten. Dit kan door je werk anders in te richten, zoals Marijn deed, of door buiten je werk activiteiten te ondernemen die je energie geven.

Burn-out en bore-out lijken misschien verschillend, maar ze hebben één ding gemeen: ze ontstaan door een mismatch tussen jouw talenten en wat je dagelijks doet. De kerntalentenmethode maakt die mismatch helder, zodat je er iets aan kunt doen.

Net zoals Marijn ontdekte wat hem energie gaf – samenwerken en iets tastbaars creëren – kun jij door zelfinzicht betere keuzes maken. Geef je sterke kerntalenten de ruimte, en je zult merken dat je werk en leven weer in balans komen. Het resultaat? Meer energie, plezier en voldoening.

E-mailen
LinkedIn